Iti doresti un copil sanatos, cu dintii fara carii?
Profilaxia cariei dentare se incepe de la o varsta frageda la copii, din momentul eruptiei primului molar definitiv pe arcada, adica in jurul varstei de 6 ani. Primul molar definitiv (sau molarul de sase ani) erupe in spatele tuturor dintilor de lapte si de aceea el este cel mai frecvent afectat de carie. Putini parinti cunosc ca acest molar ramane definitiv pe arcada si nu acorda o atentie deosebita igienizarii lui. Cea mai buna metoda de profilaxie este sigilarea santurilor si fosetelor (gropitele de pe suprafata dintelui).
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta profilaxia pentru cariile aflate pe suprafetele ocluzale ale dintilor in santuri si fosete. Aceste carii apar si datorita faptului ca igenizarea acestor fisuri este mai dificila datorita dimensiunilor lor mai mici decat diametrul firelor din periutele de dinti. In aceste conditii fisurile profunde creaza spatii de retentie alimentara si de placa bacteriana, factori ideali pentru declansarea procesului carios.
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale este considerate cea mai sigura de metoda profilaxie primara de imunizare a suprafetelor dentare si a dintilor recent erupti. Ea se realizeaza cu rasini compozite opace sau transparente, de preferat fiind cele fotopolimerizabile (adica cele care se intaresc cu ajutorul lampii foto). Sigilarea dentara se realizeaza printr-o metoda simpla de catre medicul stomatolog, in clinica stomatologica.
Etapele de lucru pentru sigilarea santurilor si fosetelor constau in:
- Curatirea suprafetei dentare realizata cu ajutorul unei periute rotative, spalare cu apa si uscarea suprafetei cu spray-ul de aer. Nu se frezeaza dintele.
- Gravarea acida se face utilizandu-se acid fosforic in concentratie de 37% sub forma de solutie sau gel de consitenta cat mai fluida. Aceasta solutie e lasata sa actioneze 15-30 secunde, apoi suprafata e spalata cu apa timp de 10-15 secunde si uscata cu spray de apa si aer. In interiorul suprafata smaltului se vor creea microretentii care au rolul de fixarea a sigilantului.
- Aplicarea materialului sigilant se realizeaza cu ajutorul unor aplicatoare cu varful de unica folosinta, iar sigilantul trebuie sa acopere santurile si fosetele.
- Adaptarea functionala se realizeaza prin verificarea ocluziei dentare (a muscaturii) si indepartarea contactelor imperfecte, cu ajutorul unor gume speciale.
- Reevaluarea pacientului, este o etapa necesara, deoarece integritatea sigilantului trebuie verificata la fiecare 6 luni;
- Preventia cariilor trebuie sa continue constant, urmand aceeasi metoda, pana cand copilul are 12 ani. La aceasta varsta erupe al doilea molar si toti dintii sunt definitivi!
Deoarece frecventa cariei dentare in urma sigilarii se reduce cu 65-80% recomandam sigilarea dentara ca metoda cea mai buna in profilaxia cariei dentare in cazul dintilor definitivi cu santuri si fosete bine exprimate si recent erupti pe arcade.
...sau completati formularul de programari: